MUTIARA KATA

"Dunia pergi sambil berpaling, dan akhirat datang sambil mengadap. Setiap satu dari keduanya mempunyai anak. Jadilah engkau anak akhirat, dan jangan menjadi salah satu anak dunia. Sebab, hari ini adalah hari untuk beramal; tidak ada hisab (perhitungan amal di akhirat). Sedangkan hari esok adalah hisab; tidak ada hari untuk beramal."


"Ilmu umpama hujan, yang tidak memberikan manfaat kecuali bagi tanah yang subur dan suci. Begitulah juga ilmu tidak memberi manfaat kecuali bagi jiwa yang suci, hati yang sedar dan naluri yang peka."

FIKRAH ISLAM





WASPADA

Berikut adalah himpunan maklumat yang diperolehi dari akhbar, email dan lain-lain berkenaan dengan kehalalan makanan yang dimakan di zaman muktahir ini. Kesahihan maklumat wallahu'alam. Dengan ini dapat lah mengambil pendekatan berhati-hati mencari makan. Makanan yang halal sangat penting dalam pertumbuhan anak-anak dan keluarga terutama melibatkan peribadatan kepada Allah swt.
_______________________________________________________________________________
12 April 2014






Kepada semua saudara islam saya...
Berhati hati dengan product makanan ini..
Kerana ia mengandungi titisan the Holy Water dan jugak lemak babi...
Maklumat ini disahkan oleh bekas pengerak kristian yang dapat hidayah semula alhamdulillah....
Ikut pesanan rasulullah supaya kita pastikan sumber makanan n minuman kita....
اللهم هل بلغت؟؟ اللهم فاشهد.... 
إلى جميع إخواني... إحذروا من هذا المنتج.... في الصورة... 
منتج يحتوي على قطرات من المياه المقدسة عند النصارى ودهن الخنزير... 
وهو يوزع مجانا احيانا ن له تأثير بعيد المدى في تغيير شخصية المسلم... 

هذه المعلومات مؤكدة افادنا بها مبشر سابق هداه الله للإسلام مجددا...
************************************************************************************************************************
13 Nov 2013

Jolly shandy ni adalah minuman beralkohol rendah, pada kita

ianya tetap haram kerana dikategorikan sebagai arak ringan,
yg mendukacitakan kita kenapa penampilannya dibuat
sedemikian rupa, seperti minuman ringan yg lain, tahun sudah
ada sorang mak cik tu, anaknya yg lebih kurang umur 8 tahun
ambil jolly shandy, mujurlah saya nampak dan maklumkan yg air
tu, air arak haram, mungkin sebab design grafik luaran sama
seperti air minuman ringan biasa siapa pun tidak menyangka
ianya adalah air arak.

Pesanan saya hati2 bila membeli air
minuman dlm tin.


*********************************************************************************************************************
13 Nov 2013



********************************************************************************************************************
02 Okt 2013


COKE DAN PEPSI

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah
Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa  
cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci
toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..




********************************************************************************************************************
2 Okt 2013


 Ribena Dan Lucozade Ada Arak

 25 Rabiulawal 1432H. [MOD] -

LONDON : Pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minuman ringan kegemaran mengandungi arak.

Birmingham Post semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas pengguna mendapati ramuan perisa air minuman itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah. Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minuman itu kerana kandungan arak itu pada! kadar yang rendah.

Bagaimanapun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minuman ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedikit. Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya

mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih. Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0.1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah.

Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, Dr Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minuman tidak dinyatakan dengan jelas pada label.. 'Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minuman ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya,' katanya.

Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Zaman Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya.

Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minuman dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan. 'Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen. Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami,' katanya.

Beliau mengakui minuman tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga dengan lima perasa yang disediakan untuk Ribena..

***********************************************************************************************************************************

2 Okt 2013

items have been recalled due to China's milk scandal
 
For your information, the following items have been recalled due to China's milk scandal:
 
1.       M&M
2.       Snickers
3.       Mento's Yoghurt Bottle
4.       Dove Chocolate
5.       Oreo Wafer Sticks
6.       Dutchlady Sterilised Milk
7.       Wall's all natural mango
8.       Mini Poppers Ice Cream
9.       Magnum Ice Cream
10.   Moo Sandwich Ice Cream
11.   Mini Cornetto
12.   Youcan Ice Cream
 
Stores have been asked by AVA Singapore to remove them.  If u have any of these items at home, don't eat them. 

******************************************************************************************************************************************************************************
21 Jun 2013



**********************************************************************************************************************
16 Mac 2013



************************************************************************************************************************
16 Mac 2013

DNA babi ditemui dalam sosej halal
London: Pihak berkuasa Britain mengesan DNA babi dalam sosej ayam halal yang dihidangkan di sebuah sekolah rendah.

Dalam ujian lain, produk daging kisar yang dibekalkan kepada Majlis Westminster di sini menunjukkan adanya DNA kambing dan babi. 
Sosej itu adalah pilihan utama bagi 15 sekolah rendah, dua tadika dan sebuah sekolah khas serta sebuah unit rujukan pelajar yang menggunakan daging halal saja. DNA babi itu dikesan selepas diuji di St Mary’s Bryanston Square, sebuah sekolah Kristian di barat London. 

Pihak berkuasa sudah melancarkan siasatan ke atas pencemaran itu.

Pegawai Westminster segera menarik balik semua produk itu daripada menu sekolah dan mengarahkan kontraktornya berhenti membekalkannya hingga isu itu selesai.

Pasar raya Aldi juga mendedahkan, satu kajian rambang produk ‘Oakhurst Frozen Meatloaf’ pula didapati ada DNA kuda. - AGENSI



Di Malaysia macam mana??? Rasanya perlu ambil pendekatan yang berhati-hati

************************************************************************************************************************
15 Dis 2012

Penjaja Jakarta jual bakso babi
JAKARTA: Agensi Pertanian dan Maritim Jakarta Selatan semalam berkata, penjaja di tiga daerah di sini menjual bakso babi yang disangka mereka diperbuat daripada daging lembu.
Ketua agensi berkenaan, Agung Priambodo berkata, pihak berkuasa mendapati penjaja yang berniaga di Cilandak, Kebayoran Baru dan Kebayoran Lama itu membeli daging babi mentah dari sebuah rumah sembelihan di Cipete untuk digunakan dalam penjualan bakso mereka. “Penjaja terbabit terpedaya dengan harga murah daging berkenaan. Daging babi berharga 40,000 (RM12.70) hingga 45,000 rupiah (RM14.28) sekilogram, manakala daging lembu dijual pada harga RM28.56 hingga RM31.73 sekilogram,” katanya sebagaimana dipetik daripada beritajakarta.com.

Harga daging lembu semakin meningkat sejak beberapa minggu kebelakangan ini ekoran kerajaan mengehadkan kuota daging import untuk melindungi pengeluaran daging tempatan. Berikutan itu, sesetengah pihak yang licik cuba mengambil kesempatan permintaan tinggi itu dengan membungkus daging babi yang haram dimakan umat Islam bagi menggantikannya dengan daging lembu. Dalam sidang akhbar diadakan, polis dan wakil Asosiasi Pedagang Daging Lembu Indonesia (ASDI) mendakwa rumah sembelihan yang terletak di pasar tradisonal Cipete di Jakarta Selatan terbabit sudah melakukan penipuan itu sejak dua tahun lalu. Pekerja di rumah sembelihan terbabit mendakwa mereka ditipu oleh pembekal yang melumurkan darah lembu ke atas daging babi itu. - beritajakarta.com


_______________________________________________________________________________
15 Dis 2012


https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash4/373022_348304376761_1274802411_q.jpg


AWAS TAKTIK KOTOR PENJENAYAH - Info dari Rakan FB Bomba

Pendedahan satu taktik kotor penjenayah yang mengambil kesempatan memperdaya gadis-gadis terutama pelajar sekolah.Jangan mudah mengambil minuman atau makanan daripada sesiapa samada yang dikenali ,lebih-lebih lagi yang tidak dikenali.

Gambar tersebut menunjukkan cara air kotak disuntik dengan bahan penghayal dan digam(seal) semula supaya kelihatan seperti asal sebelum diberi kepada pemangsa. Sebarkan. 

_______________________________________________________________________________
20 Nov 2012

Saksikan keganasan Israel; ISRAEL PENGGANAS!!!!!

video

Berjuang atau syahid...........





JADILAH PENGGUNA YANG BIJAK. Pilihan adalah hak pengguna.

________________________________________________________________________________
20 Oktober 2012

IBU-IBU... Hati-hati dengan makanan segera ....anak-anak memang suka, tapi pastikan yang halal sahaja ya!



27 Mei 2012

Hati-hati ada Cover Phone Kulit Babi di Pasaran!












Tolong berhati hati bila membeli phone cover kulit. Tolong check that cover carefully. Kalau nampak 3 titik segitiga di kulit itu. Jangan beli. Itu adalah kulit babi.

One of my friend beli phone cover ni di Jalan Pasar. Selepas 2 hari memakainya baru dia perasan yang kulit di bahagian dalam phone cover tu ada 3 titik segitiga. Sahih lah ianya dari kulit babi.
Beliau membelinya dengan harga RM18. Beliau cuba mencari phone cover lain di KL Sentral dan terkejut, bila jurujual itu menunjukkan phone cover jenis yang sama seperti beliau beli di Jalan Pasar. 

Dari situ, boleh lah kita membuat andaian bahawa, phone cover kulit babi ini dah meluas dipasaran. Di harap kawan-kawan dapat mengelakkan diri dari membeli phone cover jenis kulit ini....

Tolong sebarkan/tag berita ini kepada umat Islam yang lain supaya kita tidak terjebak dengan membeli barangan dari kulit Babi....

Wallahua'lam...
_________________________________________________________________________________
20 April 2012
Aqsa Syarif

McD Malaysia tak menyumbang pada Israel? Benarkah? Ada persoalan yang ditanyakan tentang kenyataan dari McD Malaysia.

Ini ulasan dari Pengerusi Aqsa Syarif;

Berkaitan kenyataan McD Malaysia. McD Malaysia membayar franchisee fees kepada McD Corp USA. Ada puluhan ribu restoran McD di seluruh dunia. Walaupun setiap dari restoran McD ini menyumbang sebanyak 5% dari revenue mereka ini sudah berjumlah ratusan juta USD (bahkan mungkin billion dollar). Oleh kerana McD konsisten menyumbang kepada ekonomi Israel sejak 30 tahun yang lalu, maka kita harus menyampaikan message yang tegas di seluruh dunia kepada semua negara di mana McD membuka cawangan. Jika setiap negara di mana McD beroperasi membuat disclaimer bahawa 'mereka tidak menyumbang kepada Israel' bahkan mereka adalah syarikat berdaftar di negara masing-masing, maka boikot akan gagal dan McD Corporation US boleh meneruskan sokongan tidak berbelah bagi kepada Israel.Tetapi jika setiap warga dunia mula memboikot operasi McD di negara masing-masing maka ini akan menyampaikan message yang jelas supaya McD Corp US menghentikan sokongannya kepada Israel. Bayangkan jika kutipan dari yuran franchisee shj jumlahnya ratusan jua dollar sehari, berapa banyak jentera perang yang boleh dibeli oleh Israel dengan sumbangan McD bagi membunuh rakyat Palestin. Kerana itu boycott adalah satu 'peperangan'. Seruan boycott akan di counter oleh pihak musuh dengan mengatakan kami 'cawangan tempatan' dan kami hanya membayar cukai kepada kerajaan kita. Lagipun kami menyumbang kepada ekonomi negara dan menyediakan peluang pekerjaan kpd rakyat tempatan. Jika semua negara membuat pengistiharan spt ini dan semua warga dunia terpedaya dengan seruan 'manis' ini, boycott  akan gagal total. Tetapi apabila McD seberang laut menerima tempiasan dari polisi McD Corp yang mebiayai Israel, maka akhirnya McD Corp terpaksa berfikir lagi sebelum meneruskan sokongannya kepada zionis kerana keuntungan seberang lautnya mula menyusut. Ingat boycott adalah peperangan dan musuh akan menggunakan hujjah 'yang masuk akal' untuk menggagalkan strategi boikot.

________________________________________________________________________________
18 April 2012



 INFO TERKINI: TVALHIJRAH, TEMURAMAH DENGAN SETIAUSAHA PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA(PPIM), BELIAU MENGATAKAN BAHAWA SEBENARNYA TEPUNG GANDUM YANG KITA BELI, MAKAN TEMPOH HARI TERUTAMA CAP SAUH MENGANDUNGI BAHAN PELUNTUR(Benzoyt peroxide), UNTUK MENGHALALKAN LAGI DINYATAKAN "MENGANDUNGI BENZOYT PEROXIDE YANG DIBENARKAN". PENGGUNA CINA RAMAI YANG DAH TAU, TU DIORANG XBELI LAGI TEPUNG GANDUM YANG MENGANDUNGI BAHAN PELUNTUR TADI YANG BOLEH MENJEJASKAN KESIHATAN SI PEMAKAN. SEBARKAN....
 -diambil daripada email
_________________________________________________________________________________



Pinggan Mangkuk yang dibuat dari TULANG BABI...
Mahal jenama ni, ianya putih cantik & ringan, berbeza dengan Mug Porcelain biasa yang berat.
Pastikan anda tidak beli jenama FINE Bone China!!













_________________________________________
Al-Qaradhawi: Haram Hukumnya Berkunjung ke Al-Quds dengan Visa dari Israel 
Akhbar Ikhwan
28/2/2012 | 4 Rabbi al-Thanni 1433 H | 1 views
Oleh: Abu Ghozzah

al-ikhwan.net – Doha, Ketua Persatuan Ulama Islam Dunia, Syaikh Yusuf al Qardhawi menegaskan haram hukumnya orang-orang non Palestina mengunjungi al Quds. Hal tersebut kembali dinyatakan Qardhawi merespon seruan Presiden Otoritas Palestina Mahmud Abbas soal kunjungan orang Arab dan kaum muslimin ke al Quds.

Berita penuh;

http://www.al-ikhwan.net/2011/11/4761/jumat-penyelamatkan-al-aqsha-dihadiri-oleh-dr-al-qaradhawi/qaradhawi-dan-palestina/

__________________________________________________________________________________
THE STAR ANTI ISLAM KE???????? BOIKOT AJE...JANGAN BELI THE STAR. KESALAHAN YANG SAMA BERULANG, INI SEBAGAI BUKTI YANG SAHIH.

 CINTAILAH AGAMA ISLAM.
The Star sudah buat kesalahan kali ketiga

KUALA LUMPUR, 29 Feb: Akhbar MCA, The Star sehingga kini sudah dua kali menerima amaran dari Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana menghina dan tidak sensitif dengan Islam.

(Gambar poster konsert Erykah tidak mempunyai tatoo nama Allah tetapi The Star menyiarkan gambar yang ada tatoo nama Allah)

Ini bermakna, penyiaran gambar penyanyi Amerika, Erykah Badu yang bertatoo nama Allah pada dadanya yang terlanjang adalah kali ketiga.

"Kes pertama adalah tulisan seorang editor The Star yang mempertikaikan tindakan Mahkamah Syariah di Pahang yang menjatuhkan hukuman sebat terhadap seorang wanita yang meminum arak.

"Kes kedua adalah kes daging babi panggang untuk berbuka puasa yang disiarkan bulan Ramadhan lalu.

"Kes Erykah ini adalah kes yang ketiga yang dihadapi The Star," kata satu sumber kepada Harakahdaily.
Menurut sumber itu juga, beliau sendiri terkejut apabila membaca laporan berkenaan kerana gambar Erykah yang disiarkan itu terlalu besar iaitu setengah muka surat akhbar berkenaan.

"Hanya orang buta sahaja yang tidak lihat gambar itu dan saya tidak faham kenapa The Star berbuat demikian," katanya. Padahal poster asal Erykah tidak adapun tatoo nama Allah itu.

Ekoran penyiaran itu, tiga editor kanan The Star telah dipanggil oleh KDN untuk memberikan penjelasan.

Menurut Timbalan Menteri Dalam Negeri, KDN akan bertindak berdasarkan penjelasan yang dibuat oleh ketiga-tiga editor The Star itu.

_________________________________________________________________________________
Carilah rezeki yang halal untuk seisi keluarga makan.

Majlis Fatwa Kebangsaan: Haram main Forex Internet

URUS NIAGA Forex di Internet ditetapkan sebagai haram di sisi Islam berikutan wujud beberapa isu yang melanggar hukum syarak. - Gambar hiasan
KOTA BHARU – Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan semalam memutuskan aktiviti perdagangan mata wang asing (Forex) melalui Internet dan perkhidmatan broker bagi urus niaga itu sebagai haram.
Pengerusi Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Abdul Shukor Husin berkata, keputusan tersebut dibuat selepas pihaknya melaksanakan kajian dan mendapati ada beberapa isu yang meragukan.
“Ia antara lain tidak memenuhi syarat jual beli dalam Islam, tidak ada kontrak dan mendatangkan spekulasi yang besar. Seseorang boleh untung dan rugi pada suatu masa. Justeru, kami meminta orang Islam supaya tidak menyertai program atau perniagaan Forex di Internet, setakat ini ia haram,” tegasnya ketika ditemui selepas Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Kali Ke-98 di sini semalam.
Bagaimanapun, kata beliau, pihaknya mendapati perdagangan Forex melalui bank dan pengurup wang yang sah masih dibenarkan kerana semua transaksinya jelas dan tidak melibatkan spekulasi.
“Terdapat tiga jenis perdagangan Forex; pertama, bank ke bank, yang keduanya, menerusi pengurup wang, dan yang ketiga ialah perdagangan di Internet atau broker.

Kosmo

Layari;
http://www.bernama.com/bernama/v6/bm/newsindex.php?id=645944

Usah mengejar duit yang haram. Banyak lagi duit yang halal untuk sesuap nasi.

_______________________________________________________________________
Yang ini telah disahkan oleh JAKIM!!!!












Berhati- hati dengan produk makanan zaman sekarang!
Cuba tengok ni....


Yang ini kawan forwardkan melalui email:

SNEK JENAMA CRISPY KELUARAN SYARIKAT NETWORK FOODS INDUSTRIES SDN BHD DIDAPATI MENGANDUNGI EMULSIFIER (E476) IAITU KOD UNTUK LEMAK BABI...YANG JELASNYA HARAM DIMAKAN OLEH UMAT ISLAM...


Barangan berikut juga telah ditarik balik sijil halalnya oleh JAKIM;

 Minyak sapi yang sering digunakan dalam masakan
 
 PENGGANTUNGAN SIJIL PENGESAHAN HALAL SYARIKAT QBI PACKAGING SDN BHD
JAKIM mengambil keputusan untuk menggantung Sijil Pengesahan Halal Malaysia kepada Syarikat QBI Packaging Sdn Bhd sehingga JAKIM berpuas hati status kehalalan produk berkenaan berkuatkuasa 19 Ogos 2010. Oleh yang demikian, QBI Packaging Sdn Bhd adalah dilarang serta merta menggunakan logo halal Malaysia pada semua produk berjenama QBB Pure Ghee.



Berhati-hati dengan barangan yang diperbuat daripada bulu, mungkin juga ia daripada haiwan kinzir peliharaan ini;


Ini satu lagi maklumat yang menggemparkan kaum ibu yang suka buat kek dan biskut ;

Golden Churn butter not for Muslims

 KUALA LUMPUR: Jakim has confirmed that Pure Creamery Butter-Golden Churn sold in Malaysia is non-halal.
“This was confirmed by the agent of Ballantyne Food, from New Zealand, which manufactures the product.
“Therefore, Muslims should not use the product,” department director-general Othman Mustapha said in a statement here yesterday.
On July 19, the Sarawak Islamic Religious Department had declared the product non-halal after it was found to contain pig DNA.
Othman said the company had been informed of the matter and it had agreed to withdraw the product from the shelves.
He said the decision was made after discussing with the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry, the Chemistry Department, the Health Ministry’s Food Safety and Quality Division, the Sarawak Islamic Religious Department and the Johor Islamic Religious Department.
With the product being confirmed non-halal, he advised holders and new applicants of the halal certificate who use the product to change it with other type of butter that are certified halal; and to keep the purchase receipt of the new product as proof.
They were also required to carry out a ritual cleansing process by using clay soil and water, known as samak, and it had to be witnessed by the Islamic Religious Department in the respective states, said Othman.
Prior to yesterday’s announcement, the Sarawak government had directed the Domestic Trade, Cooperatives and Consum-erism Ministry to enforce the removal of halal logos on Golden Churn Butter products.
The brand of butter, which is among the most expensive, is a favoured ingredient in Sarawak’s famous layered-cake, better known as kek lapis.
Austar Marketing Sdn Bhd is the importer of Golden Churn butter in Sarawak and its managing director Tan Choo Meng had told The Star the company had imported about RM6mil worth of the butter for the coming Hari Raya festivities.
Yang ini diterima daripada email;

















Assalamualaikum,


Daripada e-mail zainal, pada yang tdk dapat buka `attached file’, saya buat summary sikit


1. Mamee – DNA babi


2. Fish nugget AEON – unsur babi


3. Kopitiam Asia Pacific (Old town white coffee) – unsur babi


4. Kyros Kebab – tidak komited sijil halal


5. FFM food – tidak komited sijil halal


6. Hotel: Mandarin Oriental Hotel; Labuan Marina (papper source ada DNA babi), Summit Hotel Subang

7. Kosmetik Simplysiti – berus bulu babi

Lagi email diperolehi;

Subject: FW: senarai brand sosej yg tidak halal


Berikut adalah senarai brand sosej yg tidak halal. 6 jenama sosej yang telah dikenalpasti dicampur usus  babi adalah                                                                                              

· Gourmessa                                                                                              

· Muller's Haus                                                                                          

· Dew Fresh                                                                                              

· Puteri                                                                                                  

· Miami Butcher House                                                                                    

· Maspac                                                                                                  

Pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan    

adalah;                                                                                                    

· Deluxe Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa)                                                  

· German Delicatessen - Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh)                                              

· Puteri Pan Pacific (Puteri)                                                                            

· MiamiButcher House - Batu Feringgi (MiamiButcher House)                                                

· Omcorp Sdn Bhd - Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh)                                                        

· Pacific Refgerating Sdn Bhd (Maspac)                                                                    

                                                                                                       
Projek Koordinator PPIM, Noor Nirwandy Mat Noordin berkata, di antara hotel dan restoran yang disyaki      

menyajikan dan menjual sosej menggunakan usus babi adalah                                                

                                                                                                       
· Palace of Golden Horses                                                                                

· Coffee Bean Tea Leaf                                                                                    

· Hotel Equatorial                                                                                        

· Ikea Cafe                                                                                              

· Muller Sausage.  

Banyaknya barangan yang diragukan..........

















Tolong sebarluaskan kepada rakan-rakan Muslim yang lain sebab ini urusan agama kita. Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-


 1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :

1) McDonald

2) A&W

3) Secret Recipe


 Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :

1) Victoria Station

2) Kam Lun Ta

3) Lotus Family Restoran  


Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM : 

1) San Francisco Steakhouse

2) Chicken Rice Shop

3) Kiwi Express
 Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM .
 Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini's Cookies  dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM kecuali kuih bulan dari Kam Lun Tai  kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.
 2. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM  .
 3. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada : i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja. ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda. iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua. iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan. v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.  
Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis,
yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan. Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak ? Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE
. Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya. JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara. Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja .
  4. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal, bagi produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak. Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.
 5. Restoran
Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM,  maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.
 6. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiadapapan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal (walaupun ada yang menjual arak ): Madam Kwan's, Spring Garden,
Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri's Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne's Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome Café, Genki Sushi, Gloria Jean's Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco SteakHouse/Santini.   Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.
7. Baker's
Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS  (JabatanAgama Islam Selangor ), La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM. King's Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM , Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM , manakala Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.
 8. Kedai Bread Talk & Bread
Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM .
9. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King , maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.
10. Pernyataan
mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM. Bagi produk  Ramli Burger dan Ayamas , memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasamematuhi peraturan halal JAKIM.
11. Coffee
Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM  dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal tetapi Starbuck memang tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM , maka tidakdapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut.